lördag 21 januari 2012

MIN TAVLA INSPIRERAD AV WOODSTOCK FESTIVALEN 1969

Musik är min passion och i synnerhet musik från 60-talet. Woodstockfestivalen gjorde ett avtryck i musikhistorien för alltid. För den som vill se den finns en DVD från festivalen och det finns också böcker och inspelningar av den tidens stora artister.

OBS!!! på min tavla finns en biljett i original från festivalen. Peacemärket i metall under vingarna kommer även det därifrån. Det tillverkades av stängslet till festivalen. Festivalen paroll var PEACE and MUSIC.

Här kommer lite info om festivalen:

Woodstockfestivalen, Woodstock Music and Art Fair, var en musikfestival som hölls 15-18 augusti 1969 på ägorna till en mjölkfarm nära staden Bethel, New York. Den arrangerades av Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman och Artie Kornfeld. Att festivalen kallats just Woodstockfestivalen berodde på att man egentligen tänkt anordna den i staden Woodstock, New York. När arrangörerna inte fick tillstånd där, upplät lantbrukaren Max Yasgur efter förslag från sin son mark åt festivalen.
Arrangörerna hade väntat sig en publik på upp emot 200 000 personer, men i stället kom minst 500 000 personer – kanske ännu fler eftersom ingen exakt räkning förekom och uppgifterna därför varierar. Ryktet spred sig blixtsnabbt och publiken strömmade till spontant utan någon som helst marknadsföring. Arrangörerna hade först tänkt ta betalning för inträde men gav snart upp den idén och lät alla komma in gratis. Vägarna runt festivalen fylldes med bilar, ungdomar och hippies som försökte ta sig till platsen. Då man inte hade väntat sig så extremt mycket folk rådde det brist på toaletter, sjuktält och andra faciliteter. Det var mycket trångt, och det regniga vädret gjorde marken lerig. Ändå har publiken på Woodstock beskrivits som mycket lugn och sansad.
Några berömda ögonblick från festivalen var Janis Joplins starka sångframträdande, Jimi Hendrix tolkning av den amerikanska nationalsången, Santanas långa synkoper, Ravi Shankars sitarsolon och Richie Havens suggestiva gitarrlåt "Freedom". Festivalen har med sitt budskap ”Three days of peace and music” (Tre dagar av fred och musik) kommit att representera en av höjdpunkterna inom hippieeran, och livsstilen i slutet på 1960-talet. Flera dokumentärfilmer har gjorts om festivalen.

FOTOT VISAR ETT MONUMENT TILL MINNE AV 15 ÅRS JUBILEUMET SEDAN DEN GICK AV STAPELN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar